• En
  • دوشنبه 17 اردیبهشت 1403

صندوق‌های ثروت ملی در سال 2013؛

بخش‌های مطلوب برای سرمایه‌گذاری مستقیم صندوق‌های ثروت ملی کدامند؟

بخش‌های مطلوب برای سرمایه‌گذاری مستقیم صندوق‌های ثروت ملی کدامند؟
سرمایه‌گذاری‌های مستقیم صندوق‌های ثروت ملی موجب رشد سرمایه‌گذاری خارجی در کشورهای آلمان، استرالیا و چین شده است که این موضوع بیانگر آن است که صندوق‌های ثروت ملی بزرگ همچنان مستقیماً در دارایی‌هایی مانند اوراق قرضه، سهام، املاک و حتی زیرساخت‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند.
به گزارش روابط عمومی صندوق توسعه ملی، پایگاه اطلاعاتی تراکنش‌های صندوق‌های ثروت ملی زیر نظر موسسه صندوق‌های ثروت ملی، اعلام کرد که صندوق‌های ثروت تعداد 8831 تراکنش مستقیم به ارزش 66.05 میلیارد دلار آمریکا در سال 2013 انجام داده‌اند که این رقم افزایشی معادل 1.38 میلیارد دلار نسبت به سال 2012 را نشان می‌دهد.

تعداد تراکنش‌های مستقیم از سال 2012، 53.8 درصد افزایش داشته و این تعداد در مقایسه با سال 2011، حدود 3 برابر شده است.

معاونت سرمایه‌گذاری خارجی و امور بین‌الملل صندوق توسعه ملی در گزارشی درباره بخش‌های مطلوب سرمایه‌گذاری مستقیم برای صندوق‌های ثروت ملی آورده است: بخش املاک و مستغلات با بیش از 17.5 میلیارد دلار تراکنش، بیشترین تراکنش مستقیم صندوق‌های ثروت ملی در سال 2013 را به خود اختصاص داده و بخش مالی با حدود 11 میلیارد دلار و بخش مواد اولیه هم با حدود 9.2 میلیارد دلار، در جایگاه دوم و سوم قرار دارند.

بخش‌های املاک و مستغلات، مالی، مواد اولیه، انرژی و زیرساخت‌ها به عنوان 5 بخش برتر سال 2013 از نظر تراکنش‌های مستقیم صندوق‌های ثروت ملی شناخته شده‌اند که املاک و مستغلات با مقدار 27 درصد، مالی با 17 درصد، مواد اولیه با 14 درصد، انرژی با 10 درصد و زیرساخت‌ها با 8 درصد در جایگاه‌های اول تا پنجم از نظر میزان تراکنش‌های مستقیم صندوق‌های ثروت ملی نشسته‌اند و 24 درصد نیز به سایر بخش‌ها اختصاص یافته است.

در ادامه این گزارش، برخی رویدادهای مهم که در 2013 برای صندوق‌های ثروت ملی رخ داده، مورد یادآوری قرار گرفته‌اند.
 
2013 ؛ سالی پربار برای صندوق خزانه مالزی

خزانه ناسیونال برهاد که صندوق ثروت ملی مالزی محسوب می‌شود، ارزش خالص دارایی‌های خود در 31 دسامبر 2013 را 103.5 میلیارد رینگیت مالزی برابر با 31.2 میلیارد دلار آمریکا اعلام کرد.

بر اساس اعلام صندوق مالزی، ارزش خالص دارایی اعلام شده، 19.3 درصد طی سال 2013 افزایش داشته است. این مقدار همچنین افزایش 3 برابری در ارزش خالص دارایی این صندوق از سال 2004 را نشان می‌دهد.

این صندوق ثروت طی سال گذشته از شاخص‌های منطقه‌ای از جمله شاخص MSCI Asia Ex- Japan (شامل کشورهای شرق و جنوب شرقی آسیا به استثنای ژاپن) که 10.8 درصد در سال گذشته بازده داشته است، پیشی گرفت.

بر اساس بیانیه صادر شده، خزانه با رشد موثر خود از سال 2004، موجب افزایش اعتبار شرکت‌های زیرمجموعه خود شده است. از جمله این شرکت‌ها می‌‎توان از شرکت تلکام مالزی برهاد و گروه آگزیاتا برهاد با 21.3 میلیارد رینگیت مالزی دارایی، گروه «یو ای ام» برهاد با 15.8 میلیارد رینگیت مالزی دارایی، تناگا ناسیونال برهاد با 12.8 میلیارد رینگیت مالزی دارایی، گروه «سی ای ام بی» برهاد با 11.6 میلیارد رینگیت مالزی دارایی و بخش بیمه با 8.6 میلیارد رینگیت مالزی دارایی نام برد.

شکایت صندوق ثروت ملی لیبی از شرکت گلدمن ساکس

از دیگر رویدادهای صندوق‌های ثروت ملی در دنیا می‌توان به شکایت صندوق ثروت ملی لیبی از شرکت گلدمن ساکس اشاره کرد که طی آن صندوق ثروت ملی لیبی در دادگاه عالی لندن علیه شرکت گلدمن ساکس طرح دعوی کرد.

بعد از بحران مالی، صندوق ثروت ملی لیبی مبالغ هنگفتی با سرمایه‌گذاری در اعطای اعتبار ساختار یافته و تراکنش‌های پیچیده اوراق بهادار متضرر شد. در مورد معاملات مربوط به گلدمن ساکس، صندوق لیبی حدود 98 درصد از 1.2 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در ارزهای خارجی و سهام متفاوت را از دست داد.

نارضایتی مدیران صندوق از این ضرر موجب شد از گلدمن ساکس بخواهند تا به طریقی این زیان را جبران کند. البته نتایج مذاکرات انجام شده چندان رضایت‌بخش نبوده و در نهایت منجر به شکایت صندوق ثروت ملی لیبی از گلدمن ساکس نزد دادگاه عالی لندن شده است.

سرمایه‌گذاری مشترک بانک مرکزی نروژ و کمپانی مت لایف

بر طبق این گزارش، کمپانی مت لایف و مدیریت سرمایه‌گذاری بانک مرکزی نروژ، دو ساختمان اداری کلاس A در دو شهر واشنگتن دی سی و سانفرانسیسکو را با سرمایه‌گذاری مشترک خریداری کردند.

ساختمان اداری شهر سانفرانسیسکو اولین سرمایه‌گذاری مدیریت سرمایه‌گذاری بانک مرکزی نروژ در املاک و مستغلات در سواحل غربی آمریکا است. در این سرمایه‌گذاری مشترک 47.5 درصد متعلق به مدیریت سرمایه‌گذاری بانک مرکزی نروژ و 52.5 درصد متعلق به شرکت مت لایف بوده و مبلغ خالص پرداخت شده برای هر دو ساختمان بابت 47.5 درصد سهم مدیریت سرمایه‌گذاری بانک مرکزی نروژ برابر با 480 میلیون دلار آمریکا است که ارزش این دو دارایی حدود یک میلیارد دلار آمریکا برآورد می‌شود.

ساختمان واقع در شهر سانفرانسیسکو یک برج 36 طبقه است که 47.5 درصد آن متعلق به مدیریت سرمایه‌گذاری بانک مرکزی نروژ است و ساختمان شهر واشنگتن دی سی یک ساختمان 12 طبقه است که با مبلغی حدود 505 میلیون دلار آمریکا توسط شرکت مت لایف و مدیریت سرمایه‌گذاری بانک مرکزی نروژ خریداری شده است.

بانک مرکزی نروژ خرید ارز خارجی را به حالت تعویق درآورده است

این گزارش می‌افزاید: بانک مرکزی نروژ که مدیریت صندوق بازنشستگی جهانی نروژ را بر عهده دارد، در ژانویه 2014 ارز خارجی خریداری نمی‌کند.

بانک مرکزی نروژ برای حفظ منابع ارزی خارجی برنامه‌ریزی کرده و این مهم با جمع‌آوری منابع نفت دریای شمال به صورت ارزهای خارجی و خرید ارز خارجی در بازار تحت عنوان یک صندوق عمومی به نام پتروبافر، محقق شد. تخصیصات مناسب به صورت ماهانه به صندوق بازنشستگی نروژ منتقل خواهد شد.

وزیر اقتصاد نروژ میزان انتقالات ماهانه را تعیین می‌کند اما بانک مرکزی نروژ دقیقاً مسئولیت خرید ارز، انتقالات آن و حفظ میزان ذخیره ارزی پتروبافر را بر عهده دارد.

اگر میزان ذخیره ارزی پتروبافر به اندازه کافی باشد و یا تخصیصات صندوق‌ها از منابع پتروبافر کاهش یابد، بانک مرکزی نروژ خرید ارز خارجی را به طور موقتی متوقف خواهد نمود.
 
امتیاز به خبر :