• En
  • جمعه 07 اردیبهشت 1403

با هدایت منابع صندوق توسعه ملی، تولید پروتئین از نفت بومی شد:

ایران، جایگاه ششمین تولیدکننده «متیونین» دنیا

  • 15 آبان 1391
  • 14:50
  • 0 دیدگاه
  • Article Rating
 ایران، جایگاه ششمین تولیدکننده «متیونین» دنیا
طرح «تولید اسید آمینه متیونین» در استان مرکزی که با تسهیلات ارزی صندوق توسعه ملی و با اجرای شرکت صنایع دارویی شیمیایی پتروتک در مرحله عملیاتی شدن قرار دارد، جمهوری اسلامی ایران را در عرصه تولید متیونین که در تغذیه طیور، تغذیه دام و آبزیان کاربرد دارد خودکفا می‌کند و ایران را در جایگاه ششمین تولیدکننده متیونین دنیا قرار می‌دهد.


همچنین با ایجاد این طرح در کشور، بیش از 150 متخصص و تکنسین کشورمان در رشته‌های مهندسی شیمی، مهندسی مکانیک، مهندسی برق و ابزار دقیق مشغول به کار خواهند شد.   
«دکتر سیدهادی داوری» مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت صنایع دارویی شیمیایی پترو تک درباره ایجاد صنعت تولید متیونین در کشور گفت: صنعت تولید اسید آمینه متیونین با اتکا به پشتیبانی ارزی مصوب صندوق توسعه ملی در حال راه‌اندازی است.
داوری، میزان سرمایه‌گذاری که تا کنون بر روی این طرح انجام شده را 30 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: در صورتی که 8 میلیارد تومان دیگر تأمین اعتبار برای این طرح صورت گیرد، آمادگی داریم تا دهه فجر امسال، اولین خط تولید اسید آمینه متیونین در کشورمان را در شازند استان مرکزی به مرحله بهره‌برداری برسانیم.   
رئیس هیئت مدیره شرکت صنایع دارویی شیمیایی پترو تک درباره وضعیت تولید و مصرف متیونین در دنیا و در ایران گفت: کل نیاز دنیا به «متیونین» برابر با یک میلیون تن در سال است این درحالیست که کل تولید سالانه این محصول در دنیا معادل 760 هزار تن است. هم اکنون پنج کشور آلمان، فرانسه، آمریکا، ژاپن و روسیه تولیدکننده متیونین کل دنیا هستند که با بهره‌برداری از صنعت تولید متونین در کشورمان، ایران ششمین تولیدکننده این محصول می‌شود.
وی با بیان اینکه مصرف فعلی متیونین در ایران سالانه 8 هزار تن است، درباره ضرورت ایجاد صنعت تولید متیونین در کشورمان جهت مقابله به تحریم در این حوزه گفت: قیمت جهانی هر کیلو متیونین برابر 5.5 دلار و قیمت هر کیلوی این محصول در بازار ایران برابر 30 هزار تومان است. البته قیمت هر کیلو متیونین تا قبل از تشدید تحریم‌ها علیه کشورمان، برابر 10 هزار تومان بود که اکنون به 30 هزار تومان در هر کیلو رسیده است.
دکتر داوری در ادامه این گفتگو درباره ظرفیت اولین خط تولید اسید آمینه متیونین در کشورمان و موقعیتی که راه‌اندازی صنعت تولید این محصول به لحاظ ارز آوری و جلوگیری از خروج ارز از کشور ایجاد می‌کند، گفت: ظرفیت تولید ما در فاز اول برابر 10 هزار تن است که تا 12 هزار تن نیز قابل افزایش است. این میزان تولید نه تنها کل نیاز کشور به این اسید آمینه را برطرف می‌کند بلکه امکان صادرات را نیز برایمان ایجاد می‌نماید. بنابراین در یک محاسبه اجمالی می‌توان گفت با راه‌اندازی صنعت تولید متیونین در کشورمان سالانه 55 میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی و ارز آوری خواهیم داشت.
وی در تشریح موقعیت کشورهای منطقه خاورمیانه به لحاظ تولید متیونین نیز گفت: هیچکدام از کشورهای منطقه به جز روسیه در زمینه تولید متیونین فعالیت ندارند. بنابراین کلیه کشورهای همسایه که در حال حاضر، متیونین مورد نیازشان را از کشورهای آلمان و فرانسه وارد می‌کنند، به عنوان بازار هدف ما برای صادرات محسوب می‌شوند.
مدیرعامل شرکت صنایع دارویی شیمیایی پترو تک درباره اصلی‌ترین تجهیزاتی که در صنعت تولید اسید آمینه متوینین بکار گرفته می‌شود نیز اظهار داشت: راکتور، برج تقطیر و جداسازی اصلی‌ترین تجهیزات این صنعت هستند که همه در داخل کشور ساخته می‌شوند. الکتروموتورها، پمپ‌ها، ابزار دقیق و چیلر نیز از کشورهای انگلیس، ایتالیا، فرانسه، چین و ترکیه وارد شدند.
وی با تأکید بر اینکه مواد اولیه لازم در صنعت نوپای تولید اسید آمینه متیونین کشورمان نیز تولید داخل است، خاطرنشان کرد: ماده اولیه مورد نیاز این صنعت «پروپیلن» است که وزارت نفت سهمیه لازم را برای صنعت تولید این اسید آمینه را در نظر گرفته است. در واقع این صنعت، تولید پروتئین از نفت است. 
دکتر داوری در خاتمه در تشریح ضرورت ورود به صنعت تولید متیونین نیز گفت: 20 نوع اسید آمینه داریم که در ترکیب با همدیگر پروتئین مورد نیاز بدن را می‌سازند. ضروری‌ترین آنها اسید آمینه متیونین است. انسان این اسید آمینه را از طریق خوردن گوشت به دست می‌آورد اما چون طیور، گوشت نمی‌خورند، این اسید آمینه باید برایشان تولید شود.

امتیاز به خبر :