• En
  • شنبه 01 اردیبهشت 1403

معاون صندوق توسعه ملی:

پول صندوق توسعه ملی نباید به ریال تبدیل شود ولی دستورها نمی‌گذارد

پول صندوق توسعه ملی نباید به ریال تبدیل شود ولی دستورها نمی‌گذارد
معاون صندوق توسعه ملی با اشاره به چالش های مدیریتی این صندوق گفت: برای مصون ماندن از بیماری هلندی نباید پول صندوق به ریال تبدیل شود ولی مکانیزمهای دستوری ممکن است صندوق را به این کار وادار کند. ما نیاز به اساسنامه دائمی داریم.

به گزارش روابط عمومی صندق توسعه ملی به نقل از خبرگزاری تسنیم، دکتر سید محمدسعید نوری نائینی در نشست نقش صندوق توسعه ملی در مدیریت درآمدهای نفتی که در حاشیه همایش اقتصاد ایران برگزار شده بود، اظهار داشت: 100 سال از کشف اولین چاه نفت در ایران و 100 سال از اولین تلاش های سازمان یافته ملت ایران برای کسب استقلال و عدالت و پیشرفت می گذرد.

وی با بیان اینکه بیش از 100 میلیارد بشکه نفت استخراج، مصرف و صادر کرده ایم، افزود: ما از منابع سرشار طبیعی بهره مند هستیم ولی رشد اقتصادی خوبی نداشتیم و از آن راضی نیستیم. در جواب این معما نظریه شومی منابع مطرح شده است. این نظریه با دو سری شواهد پشتیبانی شده است.

معاون صندوق توسعه ملی، بیماری هلندی را از مصداق های نظری نظریه شومی منابع دانست و تصریح کرد:  نوسانی بودن درآمدهای نفتی عامل دیگر است؛ تقاضا و قیمت نفت و تکنولوژی آن در خارج تصمیم گیری می شود. نوسانات اقتصادی یکی از عوامل بسیار بازدارنده در تصمیم گیری های درست اقتصادی است. یک درآمد باثبات خیلی بهتر از درآمدهایی است که پر نوسان است.

نوری نائینی ضمن اشاره به اینکه دولت هایی که دارای درآمد طبیعی هستند توهم پیشرفت دارند که فکر می کنند این پول ها حلال مشکلات است, افزود: دولت در مواردی که با نوسانات اقتصادی مواجه می شود استراتژی نسیه خواری را پیش می گیرد.

وی با بیان اینکه هر چه سهم منابع نفتی در تولید ناخالص کشور بیشتر شود پس انداز خارجی آن نیز کم می شود، ادامه داد:دلایل اقتصادی و حکومتی و اجتماعی فراوانی است که تایید می کند رشد اقتصادی در این گونه کشورها (کشورهای وابسته به درآمدهای نفتی) با سهم عوامل حاصل از منابع سرشار همبستگی منفی دارد.

معاون صندوق توسعه ملی با اشاره به رابطه معکوس بین درآمدهای نفتی و رشد اقتصادی در ایران گفت: در سال هایی که درآمدهای نفتی بالا بوده است ایران شاهد رشد اقتصادی کمی بوده است و این درحالیست که درآمدهای نفتی با مخارج دولت همواره همسویی دارد به نحوی که با افزایش درآمدهای نفتی مخارج دولت نیز افزایش یافته است.

نوری نائینی ضمن اشاره به اینکه درآمدهای نفتی و تراز بودجه دولت همواره رابطه معکوسی داشته است، گفت: برای رفع این مشکلات باید نگاه خود را از درآمدهای نفتی خارج کنیم؛ درآمدهای نفتی یک ثروت ملی است و بنابراین واقعا درآمد نیست و به عبارتی فروش نفت به معنای ثروت فروشی است.

وی با بیان اینکه درآمدهای نفتی باید به ثروت جایگزین تبدیل شود، اظهار داشت: همواره سازمان مدیریت تلاش دارد تا درآمدهای نفتی را به طرح های عمرانی تخصیص دهد. باید با ایجاد صندوق های ثروت ملی منابع سرشار نفتی را مدیریت کنیم.

معاون صندوق توسعه ملی ضمن اشاره به اینکه حساب ذخیره ارزی با تغییرات مدیریتی دچار تحولاتی شده است، گفت: زمانی همین آقای صفدر حسینی گفتند که وقتی من از وزارت اقتصاد می رفتم حساب ذخیره ارزی را با 12 میلیارد دلار موجودی تحویل دادم که وقتی در همین دولت حساب را تحویل گرفتیم موجودی آن 12 میلیون دلار بود یعنی موجودی یک هزار برابر کم شده است.

امتیاز به خبر :